Resan till Bohuslän och Dalsland 4 – 6 juni 2010

Fredag förmiddag. 4 juni 2010

Vi avreste i strålande försommarväder vid 8-tiden från församlingsgården.38 föväntansfulla resenärer klev på bussen och vår eminente chaufför Bengt G satt som vanligt bakom ratten. En stund efter avfärd, när alla installerat sig klart, hälsade PG oss välkomna på resan med några välvalda ord. Efter ca 2 timmar var det dags för det första stoppet, förmiddagskaffe i Arboga på Café Stadsgården. Kaffe och smörgås i en trevlig gammaldags miljö där en del av den antika inredningen också var till salu. Efter kaffet fanns lite tid att strosa omkring vid Arbogaån. I en affär hittade Inga-Stina en klädsam stråhatt (från Madagaskar) som hjälpsamma vänner övertalade henne att köpa. Färden gick vidare mot Mariefred där lunchen väntade på Café Holmen. Vi hade tvårätter att välja mellan, kåldolmar och fiskgryta, och av kommentarerna att döma var båda rätterna lika välsmakande. Mätta och belåtna lämnade vi Mariestad för att fortsätta mot dagens slutmål Uddevalla. När vi passerade gränsen mot Bohuslän delade Hasse J och Anna-Greta ut resans frågesports om alla otåligt väntat på. Anneli hade delat ut sånghäften så vid några tillfällen under dagen blev det lite sång och musik i bussen. Strax efter kl 16 var vi framme vid dagens slutmål, Hotell Bohusgården i Uddevalla, vackert beläget på en höjd med en fantastisk utsikt mot Brofjorden.

Anna-Greta och Inga-Stina.

Fredag eftermiddag. 4 juni 2010

Hotellet var både vackert och rofyllt i en fantastisk omgivning. Innankvällens förlustelser började passade vi på att ta en snabb och härlig promenad utmed havet tillsammans med en god vän som visade oss några hemlighetsfulla stigar. Kvällens programpunkt bestod av samdansning med Uddevalla folkdansgille. Dansledaren Stefan Stolpe Efter en stunds njutning av den vackra och rofyllda omgivningen på och omkring hotellet, var det dags för nästa programpunkt, nämligen dans tillsammans med Uddevallas folkdansgille. Dansledaren, Stefan Stolpe, kom och visade oss vägen till ett fint litet hus, Bohusstugan, intill Skansberget. Stugan är av äldre årgång och flyttades till Skansberget på 1950-talet och ägs nu och disponeras av folkdansgillet. Vi blev varmt välkomna och möttes av en fantastisk uppdukad buffé bestående av sallad, frukt olika slag av kött mm. Allt var jättegott och vi lät oss väl smaka allt under glatt samspråk med våra värdar. Efter maten dansade vi till musik av ett tiotal spelmän. Vi fick lära oss några bohusdanser, t.ex.  annorlunda familjevals, en  änkevals, en rumänsk dans och flera andra. . Flertalet Bohusdanser dansas med hängande armar. Naturligtvis dansade vi också ”Åttamannadans från Ödsmål”, som är en bohuslänsk dans. (Vi passerade orten Ödsmål dagen därpå). Vi bidrog med några av våra danser som Bierpolka, E18. Det var en trevlig och gemytlig stämning. I en danspaus bjöds vi på en bohuslänsk specialité, Äggost med sylt. I receptet ingår ägg, mjölk, gräddfil och lite socker. Till 1 liter mjölk, går det åt dubbla antalet ägg och 1 dl gräddfil samt lite socker. Allt sjuds på spisen för att sedan stelna i kylen. Det smakade gott, påminde om kalvdans eller en variant av ostkaka. Vi tackade för oss med en Sverigeskål fylld med godis och for hem till hotellet sent på kvällen efter en rolig och angenäm danskväll.

Susanne och Anders

Lördagsmorgon och förmiddag. 5 juni 2010

Efter en promenad i strålande solsken på den 1000m långa träbryggan längs strandpromenaden utmed vattnet återvände vi B&B, till vårt högt belägna hotell Bohusgården. BussBengt kunde köra från Bohusgården enligt plan. Ingen var försenad. Färden gick mot Lysekil. Stämningen i bussen var som vanligt god. Solen stod som spön i backen. Vi åkte på mindre vägar så vi fick förmånen att åka färja över fjorden Gullmarn till Lysekil. Det

bohuslänska landskapet är så olikt det vi är vana vid. Alla dessa bergs-formationer som bara står där rakt upp och hus som sökt lä intill bergssidorna.

Ovanligt är också att se alla dessa fasadbeklädnader från 50 och 60-tal, hus som är klädda med Sidiplattor. Det är ett väderbeständigt material som tål det hårda och blåsiga klimatet. Som privatperson kan man själv riva plattorna och byta väggmaterial. Men lejer man bort det blir det väldigt kostsamt. All hantering måste ske miljömässigt med mycket skyddsutrustning, eftersom Sidiplattan innehåller asbest.

Väl framme i Lysekil var det Havets Hus som var målet - en akvarieanläggning med ca 140 svenska fiskar/havsarter som matas 2 ggr/vecka. Färskvatten till anläggningen pumpas in direkt från havet, så temperaturen inom anläggningen följer årstiderna. En kvinnlig norsk fisk-tekniker gjorde en trevlig presentation av ett antal av havets djur. Oj så mycket sushi Massa fick se simma omkring.

Efter Havets Hus var det en stunds frigång i Lysekil för att promenera efter eget gottfinnande.

Åter i bussen gick färden genom det vackra landskapet mot Bovallsstrand. Här serverades en god torsklunch på Bryggcaféet. Matstället låg alldeles invid kajen.

Från kajen utgick nästa trevliga aktivitet. En båtresa till Smögen. Båten var en 130-årig fd ångbåt som fått dieselmotor. Den körde nu runt turister under namnet Sotefjärden. Hon hade tidigare gått i Stockholms skärgård och varit sprutbåt (brandbåt), gått med styckegods och nyttjats till litet av varje. Från kommandohytten styrde skeppare Stensson och vicekaptenen Inga-Stina Hallberg. De undvek elegant alla kobbar och skär samt de lömska grynnorna samtidigt som de informerade om färden och båten. Den som önskar mer djuplodande information som deplacement, L-B-H, varvtal eller kaptenens curriculum vitae vänder sig med förtroende till vicekaptenen. Under färden undfägnades vi kaffe och kaka. Det får inte gå för lång tid under dessa krävande resor mellan kaloriintagen. Väl framme i Smögen landade vi vid den kända Smögenbryggan vid en plats där det stod FÖRTÖJNING FÖRBJUDEN. Sedan var det åter frigång.

Britt och Björn

Lördag eftermiddag. 5 juni 2010

Ankomst Smögen –Hotell CX11 i Ed. Efter den fina båtresan med m/s Sotefjorden lägger vi till vid början av den långa och berömda Smögenbryggan. Ordet Smögen har med verbet smyga att göra, och “Smyghålet” är den trånga farleden in till hamnen. (Bjud gärna era vänner på “färska Smyghålsräkor” när det är fest nästa gång, så blir det nog billigare.) Vi tar, som programmet föreskriver, en promenad - under ivrigt stegräknande med tanke på frågesporten - ända till slutet av bryggan. Högsäsongen är inte inne, varför det “vackra (och rika) folket” inte är på plats i sina lyxbåtar, som brukar ligga tre i bredd i den långsmala viken. En oljerik norrman får representera med stor båt, annars mest småbåtar.

Smögenborna älskar att trängas. Mer än 1 meter till nästa hus och de får torgskräck - fast det är kanske rädslan för betungande gräsklippning och övrigt trädgårdsarbete som får dem att klunga ihop sig.

En vacker bussresa på slingriga vägar och vi är i Tanumshede och Vitlycke museum. De rödfärgade hällristningarna är imponerande och det är spännande att tänka på hur bronsåldersfolket levde och verkade här en gång i tiden och tillbragte fritiden med att knacka i stenen vid strandkanten - som numera har flyttats ned en hel del meter. Runt 15. Troligtvis har de inknackade figurerna, båtarna, skålgroparna och fotstegen haft någon funktion i religiösa sammanhang. Fortsatt vacker bussresa och vi anländer till Ed i Dalsland och hotell Carl XII. Slitet men fint och man märker att det pågår upprustning. Den vackra byggnaden kommer att bli fantastisk när ny målarfärg kommit på. 1768 byggdes det som numera är hotell, som sädesmagasin åt Kronan. Även kronobrännvin lagrades här. I slutet av 1800-talet lät Christina Johansson, en osedvanligt driftig affärskvinna, bygga om det förfallna magasinet till en vacker hotellbyggnad med snickarglädje och allt som hörde tiden till. Ed var vid det sekelskiftet en internationell turistort, och hennes två andra hotell i Ed, vid järnvägsstationen, klarade inte av turistströmmen.

Hotellets framsida vetter mot en landsväg och en sjö och baksidan mot en järnväg och en lång sjö. Vi blir serverade en fin middag för- huvud- och efterrätt i den fina matsalen med sina stora stora fönster som vetter mot den långa sjön. Alla är uppklädda, det känns riktigt högtidligt. Björn vinner bland herrarna, vilken fluga. Bland damerna går det inte att välja, alla är så vackra. Ca tio m från bordet dundrar helt plötsligt världens längsta godståg förbi. Oj, det var häftigt.

Sedan inträffar en skandal. De för eftermiddagen och kvällen utsedda skribenterna glömmer sitt uppdrag och dunsar i säng uppfyllda med alltför många intryck och god mat. Ja, det vill säga den ena har i alla fall så mycket ansvar att hon går till det vackra hörnrummet och ser att dansen tar sin början

Agneta och Hans

Söndag förmiddag. 6 Juni 2010

Söndag 6 juni, en mycket dimmigmorgon, ingen sikt alls, tur att vi hann se den vackra vyn över sjön igår när vi kom. Trots vädret tog Massa och jag en morgonpromenad före frukost.

Direkt efter frukost bar det iväg mot Högsbyn, (ca.1 timmes resa) där kunde vi beskåda ännu fler hällristningar innan vi steg ombord på vår båt som skulle ta oss till Håverud (den kända akvedukten) genom Dalslands kanal. Resan startade i sjön Råvarp.Vädret fortfarande disigt och småkyligt, så det varma kaffet och hembakade kanelbullarna(bakade av dottern) som serverades smakade gott.

 Kapten Kjell Åkerblom och hans fru Kerstin navigerade oss genom 5 slussar, den första ”Buterud” sköttes helt manuellt, Massa och Roland hoppade snabbt iland för att hjälpa till.  Efter halva resan sprack solen fram och det blev varm och skönt igen. Trängseln blev stor framme i fören, alla ville se och njuta av solen. Vi såg bl.a.några bäverhyddor i strandkanten. Framme i Håverud blev det extra mycket fotograferande.Vi hade lite tid över före lunch, några av oss passade på att besöka Kanalmuseet som inte bara handlade om kanalen, utan om hur folk levde och arbetade på bygden, många scenerier från olika miljöer bla när Karl XV invigde kanalen den 19 september 1868. Andra njöt av solen.

Anne

Söndag eftermiddag. 6 Juni 2010

Vi lämnar Håverud och på slingrande småvägar kör Bengt oss genom ett försommarfagert Dalsland. Väl ute på E45:an ställer vi in GPS:en på Bettys Gata 30 i Åmål där vår dansvän  Lars-Göran bor. Det är den 6 juni och flaggan är hissad när vi väller ur bussen och tas emot av Lars-Göran med fru Eva.  Borden är dukade i trädgården och solen skiner som det sig bör på nationaldagen. Kaffe med Lars-Görans egenbakade delikata bullar och tårta serveras. Vi njuter i försommarvärmen. Musikerna tar fram instrumenten och det spelas och dansas. Efter några timmars gemytlig samvaro måste vi vidare för vi har en lång resa framför oss. Nu skall frågesporten gås igenom. Hasse och Anna-Greta är enväldiga domare. Ibland blir det diskussion om deras svar men vi får finna oss i att de har rätt. När alla frågor gåtts igenom och vinnare korats (Susanne, Anders, Agneta och Hans) kan vi konstatera att vi lärt oss mycket om både Bohuslän och Dalsland. Bussen rullar på genom södra Värmland, passerar både Karlstad och Kristinehamn och närmar sig Våtsjön där vi skall äta middag. Egentligen är ingen hungrig men de flesta låter sig väl smaka av fläskfilé med potatisgratäng och en delikat liten rabarber-kompott med vaniljsås. Efter en timmes paus rullar bussen vidare hemåt. Som vanligt är stämningen hög bak i bussen där det sjungs och spelas. Längre fram är det lugnare och en del tar sig en tupplur dästa av all mat. Den sista etappen på resan går söder om Mälaren via Eskilstuna, Strängnäs och Södertälje. Alla känner sig trötta efter tre intensiva dagar när Bengt släpper av oss utanför Församlingshemmet i Danderyd. Kl är 22.30 men Bengts arbetsdag är inte slut ännu. Han skall till Jakobsberg och lämna bussen och köra till Täby innan han får sin nattvila. Vi tackar Bengt för att han än en gång tagit oss på en tur genom Sverige.

Berit

Från Susanne

Återigen har vi gjort en fantastisk resa, där vi både sett  och upplevt mycket, samtidigt som vi haft trevligt tillsammans. Stort tack till Berit och PG, kanske mest till Berit denna gång) för en jättefin resa. Ni har som vanligt tänkt på ALLT.

Susanne

Detta innebär också slutet på en ”period”. Genom Berit och PG:s försorg har vi i danslaget sett mycket av Sverige, fått ta del av respektive landskaps specialiteter på olika sätt, inte minst olika bemärkta personer som levat och verkat där. Vi har varit i Östergötland, Halland, Småland, Öland, Gotland Hälsingland, Värmland, Dalarna.

Stafettpinnen går nu över till Hasse J och Anna-Greta, som får ta sig an resekommittén på sitt sätt. Och det blir säkert jättebra det med.

Susanne

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

01.10 | 20:13
Kontakter har mottagit 5
23.08 | 21:37
Midsommar 2017 har mottagit 1
28.10 | 10:20
TISDAG danser har mottagit 3
07.09 | 13:18
Välkommen 2020 har mottagit 28
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS