Foton från Skottlandsresan

Edinburgh lördagen den 4 september

Att Edinburgh är en vacker stad har vi hört men att den är så imponerande och storslagen överträffar våra förväntningar. Redan före lördagens rundtur är vi ute för att få ett första intryck av staden. -Hur kommer vi till centrum? frågar vi portieren som kvällen innan hade checkat in oss. - Gå till höger eller vänster och vik av på första bästa tvärgata så kommer ni till Princes Street. Vi tar till höger när vi kommer ut från Osbourne hotell, passerar puben Conan Doyle och en katolsk kyrka, rundar hörnet och snart är vi inne på Princes Street. Ganska snart dyker en stor byggnad upp framför oss, det är det pampiga Balmoral hotell med fasadklockan som alltid går 5 minuter före (fick vi veta under rundturen). Vi går vidare och allt blir mer och mer storslaget. På södra sidan finns inga byggnader, där finns Princes Street Gardens med stora grönområden, bänkar där man kan slå sig ner och fantastiska blomsterarrangemang. På höjderna söderut tornar det mäktiga Edinburgh Castle upp sig tillsammans med andra stora byggnader. Framför oss ser vi en byggnad i gotisk stil, vilket visar sig vara ett monument över författaren Sir Walter Scott. Vi går vidare och kommer fram till National Gallery of Scotland. Det visar sig att just nu pågår en impressionistutställning - Impressionist Gardens. Dessutom visas en separatutställning över den danske 1800-talskonstnären Christen Köbke. Vi blir intresserade och ser fram emot att få se utställningarna. Nu tillbaka till hotellet via Hannover Street och Rose Street där vi ser en mysig trädgård “the Dome” och planerar in stället för dagens lunch.

Rundtur i Edinburgh

Kl 10 står vår guide Marina Scott på trappan till hotellet klädd i skotskrutig kjol. Hon kommer att bli vår guide på alla tre turer. Vi har väldig tur för hon är mycket kunnig och har ett genuint intresse för sin stad. Dessutom har hon en enorm utstrålning. Hon börjar med att visa oss New town från 1700-talet med pampiga hus i georgiansk stil. Typiskt för dessa hus är att tjänstefolket bodde i en våning under gatuplanet. De stora gatorna i New town är Princes Street, George Street och Queen Street. Princes Street är den största shoppinggatan.

Under rundturen stannar vi vid Holyroodhouse Palace, drottning Elisabets palats i Edinburgh och en gammal kungaborg där Maria Stuart en gång bodde. Vi besöker hamnstaden Leith (nu en del av Edinburgh) och ser drottningens Royal Yacht Britannia. Rundturen avslutas i Old Town där det finns mycket att se. Slottet är förstås den största turistattraktionen. Därifrån leder huvudgatan i Old town the Royal Mile med många intressanta medeltida byggnader. Vi gör en avstickare till Writers Museum, där i gatubeläggningen kända författare fått en stenplatta med sitt namn och ett citat, bland dem Marinas pappa författaren Tom Scott. Andra ställen vi också hinner med på rundturen är Grassmarket, den gamla avrättningsplatsen, Greyfriars Kirk där vi får höra historien om den trogna hunden Bobby som satt på sin husses grav i 14 år. Detta och mycket mer fick vi se och höra under rundturen. Efter rundturen var vi några som gick till The Domes trädgårdsservering för en sen lunch. Vad skulle vi äta om inte Haggis, den skotska nationalrätten gjord på lamminälvor med mosade rotfrukter och whiskysås. Eftersom det var PGs födelsedag avslutade vi måltiden med en riklig äppelkaka med gräddsås. Kvällen program bestod av fria aktiviteter och och efter dagens alla intryck valde Berit att ta det lugnt och kurera sin förkylning inför söndagens långtur ända till Loch Ness och Inverness.

Berit o PG

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

01.10 | 20:13
Kontakter har mottagit 5
23.08 | 21:37
Midsommar 2017 har mottagit 1
28.10 | 10:20
TISDAG danser har mottagit 3
07.09 | 13:18
Välkommen 2020 har mottagit 28
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS